Vargjakt

Idag meddelades att det blir licensjakt på varg. Bra! Bra för vargen.

Det finns kanske 300 vargar i Sverige. Någon av dem har bajsat på min sommarstugetomt vid Öresjö, en mil väster om Trollhättan. Konsten att skilja på spillning mellan hund och varg är att man ser massor med hår i vargens. Jag har även sannolikt haft vargspår i snön på tomten. 210 cm mellan främre och bakre tassavtryck. Den hade tydligen bråttom. Inom mindre än en kilometer från stugan ligger resterna av två älgar som blev lämnade efter att självaste predatorn ätit sig mätt.

vargen-har-bajsat

Jag har alltså varg in på knutarna där jag vistas, och i skogarna där jag springer. Det tycker jag är roligt. Och jag tycker det är roligt att man nu ska jaga varg, även om ingen ska skjutas i ett revir nära mig. Jag tycker att det är bra för vargens egen skull att den jagas med jämna mellanrum, eftersom den då blir mera skygg och därför håller sig borta från bebyggelse.

Idag är den allmänna opinionen definitivt till vargens fördel. Detta beror på att det inte finns vilda vargar i Tantolunden på Södermalm. Dessutom, vad de där korkade lantisarna som bor i Bergslagen och i Finnskogen i norra Värmland tycker betyder väl inget eftersom de bara är rädda, okunniga, och så snåla att de vill ha allt älgkött själva … Nej, nu raljerade jag, men det ligger lite i den meningen trots allt, förutom att jag inte tycker att de är rädda och okunniga (de om någon vet hur det är). Det är glesbygdens folk som betalar priset för att den här arten ska finnas. Det är deras 10-åriga döttrar som står i vintermörkret och väntar på skolbussen medan grå tassar smyger omkring i närheten. Lek med tanken att vargen tar ett barn. Hörde jag någon skratta hånfullt och säga att vargen är helt ofarlig för människan och att det inte finns ett enda exempel på att Canis Lupus angripit Homo Sapiens? Men det beror på att vargen i stort sett varit utrotad från Sverige i 200 år och att de som kommit hit under de senaste 30 åren ännu varit blyga nog att inte skita på min gräsmatta när jag tittat på. Jag hörde ett föredrag av en rovdjursexpert som sa att vi har idoliserat vargen och glömt bort att den faktiskt är ett kraftfullt rovdjur. ”Förr eller senare kommer det att hända en olycka”, sa han ordagrant. Den olyckan kan hända när vargen blir allt kaxigare och kommer allt närmare oss människor. Och då svänger opinionen mot varg. Det förlorar den på.

Att minska vargstammen i ett område genom att lägga ut förgiftat kött, eller att råka knäppa någon individ i förbifarten när man sitter på sitt älgpass är lätt gjort. Men det är ingen sport på samma sätt som det skulle vara om jaktlaget tillsammans dragit ut för att skjuta den varg man har licens för. Då tror jag att även jägarnas inställning till rovdjuret i fråga blir mera positivt och att attityden för artens bevarande blir sådan att man låter bli att lägga ut såväl glykolmarinerad åtel som att tillämpa skjut-gräv-tig metoden.

Jag har redan hört alla möjliga argument mot vargjakt, typ att stammen är så liten att den inte tål någon decimering, att man kanske skjuter en av alfa-vargarna, och att den bör lämnas ifred och få sköta sig själv i största allmänhet. Även argument värdiga en urban fjortis med idolbilder av Justin Bieber på flickrumsväggen, typ ”vaddå … det får väl vi människor skylla oss själva om vi går in i vargens område”, eller ”tänk om den där ungen som väntar på skolbussen blir påkörd av en bil istället – ska du skjuta bilar då?” Eller ”människan är faktisk mycket farligare för sig själv än vad vargen är för oss”. Jag har tänkt igenom allt det där och kommit fram till att licensjakt är vargens välsignelse enligt mina argument som anförts ovan. Alltså – jaga för att hålla den skygg och för att göra jägarna glada att de har detta exotiska villebråd att skjuta istället för att ta väck det med andra metoder. Förlåt mig för den meningen, alla seriösa jägare. Det låter som att jag misstänkliggör er, men jag har hört från mycket initierad källa att sådant förekommer, om än det är sällsynt.

På min sommarstugetomt har älgen förstört fruktträd genom att äta upp de späda grenarna på ett nyplanterat Gyllenkroks Astrakan. Någon morfars far till den marodören gick så illa åt ett halvvuxet träd för något decennium sedan att det fick tas ner. Rådjur har fejat skallen mot stammen på ett plommonträd så att det tappade växtkraften. Nu väntar jag med förskräckelse på att de vildsvin jag sett har bökat inne i skogen ska komma in och göra om det tricket på min gräsmatta. Om någon av er som läser detta tror att jag tar illa upp om vargen genar över min tomt när den har bråttom, eller använder den som toalett, då tror ni helt fel. Jag vill ha en hel flock kraftfulla gråben i bygden som ordningsvakter mot andra djur som kan åsamka min egendom skada. Och jag vill inte att opinionen mot vargen vänder på grund av någon så kallad ”olycka” med en människa inblandad. Det är därför som jag hyllar beslutet att tillåta licensjakt på varg.

 

Publicerad i Okategoriserade