Therese Johaug vs Abeba Aregawi

Therese Johaug smorde sina såriga läppar med en dopingklassad salva som hon fått av det norska skidlandslagets läkare.

Abeba Aregawi tog en hjärtmedicin som ökar syretillförseln i hjärtmuskeln.

Johaug blev omedelbart avstängd för dopingbrott och har inte fått tävla under den här skidsäsongen.

Aregawi klarade sig på någon slags teknikalitet och slapp en lång avstängning, men fick inte tävla för Sverige i officiella sammanhang på ett år.

Johaug hade såriga läppar. Aregawi hade INTE något medicinskt problem som motiverade att hon tog medicinen Meldonium för att öka syretillförseln till hjärtmuskeln.

Aregawi har genomgått en anti-doping utbildning och är nu åter välkommen att ta på sig den blågula landslagsdressen och får representera Sverige.

Johaugs öde avgörs i dagarna. Hur lång avstängning ska hon få? Jag har sett, hört och läst på olika media uttalanden av sportjournalister som kräver att straffet blir allt från ett till fyra års avstängning. En debattör jag såg på Aftonbladet TV i morse tyckte att hon borde få fyra år – tillsammans med resten av det norska skidlandslaget. Det var alltså inte en stå-upp komiker som försökte vara roligt, utan det var en sportjournalist som framförde den åsikten, men rolig var den.

Nu ska även jag ta mig friheten att tycka till i den här frågan: Ge Therese Johaug ett års avstängning och välkomna henne sedan tillbaka till tävlingsbanorna igen. Om hon får vara med och tävla nästa år kommer jag personligen att applådera hennes eventuella framgångar.

Men hur jag kommer att göra om Abeba Aregawi vinner något under nästa friidrottssäsong återstår att se.

 

Publicerad i Okategoriserade